2019WandelingIJzerzandsteen

TERUGBLIK WANDELING 7 SEPTEMBER KERK-IJZERZANDSTEENGROEVE LANGDORP
Op zaterdag 7 september wandelden we in Langdorp met ongeveer 35 geïnteresseerden van de SintPieterskerk naar de voormalige ijzerzandsteengroeve in Wolfsdonk en terug door de velden, heide en bossen van Langdorp. Een pittige wandeling van circa 13 km. Natuurpunt en de Kerkfabriek SintPieter zetten deze wandeling op in het kader van 'Verhalen verbinden platteland', het Europees project waarmee we de oude verhalen van Langdorp, Wolfsdonk en Gijmel aan het grote publiek beter willen kenbaar maken (www.verhalenverbindenplatteland.be).
Afbeelding invoegen 
In augustus startten de restauratiewerken aan de buitenkant van de Sint-Pieterskerk. Ook de ijzerzandsteen wordt daarbij aangepakt. Tijdens deze gegidste wandeling leerden de belangstellenden meer over Demergotiek en de ijzerzandsteenontginning op de grens van Hageland en Zuiderkempen. Jonas van de kerkfabriek gaf een inleiding over de bouw van de kerk van Langdorp in de 13e eeuw en de ijzerzandsteenontginning in het Hageland en in Langdorp in het bijzonder. Twee data zijn daarbij belangrijk, zo hoorden de wandelaars: 1217 en 5,4 miljoen jaar geleden. De eerste datum is de eerste keer dat Langdorp voorkomt in de geschriften: de pastoor van Langdorp is dan getuige bij een notariële akte in OnzeLieve-Vrouw Tielt. 5,4 miljoen jaar geleden zakte het zeeniveau op een eeuw tijd sterk doordat de Middellandse zeebekken volliep met water: de zee die dan tot Diest kwam, trok terug en de duinen die een ijzerhoudend mineraal bevatten, kwamen bloot te liggen en versteenden tot de latere heuvels van het Hageland. Op deze getuigenheuvels werd later ijzerzandsteen ontgonnen. In Langdorp waren zo drie groeves: één op de Dorenberg, één in de Wandeleerstraat en één op 'de Groef' in Wolfsdonk, waar deze wandeling naartoe ging.
 Afbeelding invoegen
Langs de Demer ging de wandeling verder richting de Zavel in Wolfsdonk. Benny gidste de groep en vertelde honderduit over de mooie natuur in de Demerbroeken en daarna op de heuvels en de zandgronden. We passeerden langs de amer (aanmeerplaats) aan de Demer en bekeken de voormalige groeve in Wolfsdonk (grootste activiteit tussen 1480 en 1560) tussen de Mertenheensstraat en de Oude Mechelsebaan. Steenkapper Frederic van aannemer Van Loy uit Herselt, die de werken aan de kerk uitvoert, gaf een demonstratie en uitleg over steenkappen op de groeve. Wat een boeiende uiteenzetting ! Natuurpunt had er een standje en trakteerde met een flesje Ritchie-limonade dat de kerkfabriek aanbod. Langs de noordelijkste heuvel van het Hageland, de Bosberg, daalden we terug af naar de Sint-Pieterskerk waar we rond 17u30 aankwamen. Dank aan Benny Van Dyck voor het mee voorbereiden van de wandeling en de mensen van Natuurpunt voor hun medewerking ! De benen waren moe, maar sommigen sloten zelfs erna nog aan voor het avondprogramma in Wolfsdonk. We kregen vele enthousiaste reacties !
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen