2016 Een koffer vol

EEN KOFFER VOL: Startviering voor een nieuw schooljaar - vrijdag 23 september 2016

 

Op woensdag 14 september 2016 kwamen de jongens en meisjes van de lagere school van Langdorp (om 09.00 u.) en Gijmel (om 10.45 u.) naar de kerk voor de startviering van het nieuwe schooljaar. Ook de kleutertjes waren telkens van de partij. ‘Een koffer vol’ was het thema van de viering. Als we met vakantie gaan nemen we steeds een koffer mee volgeladen met kleding en toiletgerief, een zonnebril, strandkledij en stevige stapschoenen.



 Als we met vliegtuig vertrekken mogen we maar een beperkt aantal kilo’s meenemen in onze reiskoffer. Na de vakantie moeten we koffers weer leegmaken en denken we aan het nieuwe schooljaar. Ook dan moeten we onze rugzak en schooltassen vullen met allerlei dingen die we op school nodig hebben: een pennenzak, een brooddoos, een schoolagenda en zoveel meer dingen. We nemen deze last elke dag mee. Dit kan soms zwaar wegen. We ervaren het wel eens als ballast. Maar de ransel van ons hart zit soms ook vol met de ballast van onze ruzietjes en gemene woorden, met ongeduld en jaloezie. Die rugzak staat al eens bol van slordigheden en vergeten taken.

Bij de aanvang van het schooljaar gaat die ballast er best uit. Om een goede klassfeer te krijgen moeten we de lasten van elkaar lichter maken, bereid zijn elkaars lasten  te dragen. Jezus liet de kinderen bij zich komen. Hij legde hen de handen op en wilde daarmee duidelijk maken dat we allemaal een hart voor kinderen moeten hebben, dat wij iedereen diezelfde openheid en ontvankelijkheid moet hebben. Met dit enthousiasme aan een nieuw schooljaar beginnen  maakt nieuwe wegen open. Juffen en meesters willen er samen met de directie het beste van maken. De kleuters en de leerlingen van  het eerste en tweede leerjaar kregen van de priester een kruisje op het voorhoofd, terwijl de grotere kinderen te communie gingen. We danken heel bijzonder de ouders en grootouders die bij deze viering aanwezig waren  en hiermee hun sympathieke steun betuigden. We wensen al onze leerlingen een tof en een leerzaam schooljaar toe.