EEN GESLAAGDE OPEN MONUMENTDAG   
 

Van het klimmen op de toren over het fietsen en wandelen tot het leerrijke bezoek aan de Sint-Pieterskerk. Van de gevonden beelden, over de nieuwe gids tot het orgelconcert; het was een geslaagde Open Monumentendag!

Zondag 14 september 2014, meer dan 400 monumenten in Vlaanderen toonden zich aan het publiek. De Sint-Pieterskerk is een van hen. Het was een mooie late zomerse zondag, heel geschikt om op verkenning te gaan. De hele dorpssite rond Sint-Pieter stond in de belangstelling met een wandeling uitgestippeld door de Kerkraad. Een wat ruimere fietstocht werd aangereikt door Regionaal Landschap Noord-Hageland. De Monumentenwachters streken neer met een hele ploeg. Ze beklommen de toren en demonstreerden uitvoerig hun klim – en andere technieken aan kinderen en volwassenen. In de klokkenkamer gaven de wachters uitleg bij het viergelui en de klokkenstoel.
De Provincie Vlaams Brabant was present met interessante publicaties en zorgde voor een spannende zoektocht waarmee jongeren nauwkeurig leerden kijken naar mooie fragmenten in en rond de kerk. In en rond de kerk wezen de stadsgidsen de bezoekers op boeiende beelden en schilderijen en op de architectuur. Uiteraard kregen de pas gerestaureerde schilderijen en de gevonden beelden bijzondere aandacht.
 A.M. Havermans gaf uitleg op het kerkhof. De namiddag werd afgerond met een origineel orgelconcert door 64-Feet. Het orgelduo stelde zijn nieuwe cd voor opgenomen op het Robustelly-orgel. E.H. Jozef Van Osta, o.praem, introduceerde "De kleine gids voor de Sint-Pieterskerk en het plattelandskerkhof te Langdorp” die hij schreef.
Hij wees erop dat het 44 jaar geleden is dat er nog een boekje over de Sint-Pieterskerk verscheen. In de gids is een belangrijke bijdrage over het plattelandskerkhof opgenomen uit de studie van A.M. Havermans en Michel Pauwels.
 
Van harte dank aan de vele enthousiaste medewerkers die deze dag tot een onvergetelijke zondag omtoverden!
  
 
DE SINT-PIETERSKERK TE LANGDORP, OPENMONUMENTENDAG

ZONDAG 14 SEPTEMBER van 13.30 u. tot 18.00 u., SINT-PIETERSKERK LANGDORP

doorlopend rondleidingen en animatie. Orgelconcert om 17 uur.

Toegang en activiteiten zijn gratis.

www.sintpieterlangdorp.be

www.openmonumenten.be

www.vlaamsbrabant.be

Programma
- rondleidingen (doorlopend) door de stadsgidsen in en rond de kerk, met bezoek aan de vernieuwde klokkentoren en het viergelui
- toelichting bij het orgel door de organisten en demonstraties
- rondleidingen (doorlopend) op het kerkhof door kunsthistorica Anne-Mie Havermans
- doorlopend tekenatelier voor kleuters
- 17:00: orgelconcert door 64–FEET, Marie-Noëlle Bette en Iris Eysermans
Nieuw!
- De ‘Kleine gids voor de Sint-Pieterskerk en het plattelandskerkhof te Langdorp’ is een nieuwe uitgave van ‘De Kroon op het Werk’. Op Open Monumentendag biedt de provincie u een gratis exemplaar aan (zolang de voorraad strekt).
Nieuw!
- CD "Miniatures” 64-FEET
De monumentenwachters aan het werk… (doorlopend) - plaatsen van leien
- bezoek van de klokkenstoel onder begeleiding van een monumentenwachter
- aanleren van klimtechnieken voor kinderen (op de eerste torenzolder)
- een zoektocht voor kinderen (6-14 jaar) mét verrassing
- demonstratie van klim- en afdaaltechnieken vanuit het torenluik - infostand
- Erfgoedwandeling (3,5 km) en erfgoedfietstocht Demervallei (22 km of 17 km)
Vertrek aan de infostand.
- Brochure verkrijgbaar aan de infostand
 
Toegang en activiteiten zijn gratis
Met haar lange geschiedenis die terug gaat tot in de dertiende eeuw is de Sint-Pieterskerk te Langdorp de oudste bewaarde kerk van de streek.
Het koor van de kerk dateert vermoedelijk nog uit deze eerste periode waarin deze kerk samen met het verdwenen Sint-Lambertuskerkje van Weerde (achter Schoonhoven) één parochie was. De toren in ijzerzandsteen uit de veertiende eeuw krijgt op OPENMONUMENTENDAG extra aandacht. De Monumentenwachters zullen hem beklimmen en hun "geheimen” prijsgeven aan de kinderen en jongeren . Voor de allerjongsten is er tekenatelier.
 


De dorpskern kreeg haar huidige vorm al in de achttiende eeuw. De Kerkraad stippelde een interessante Erfgoedwandeling uit. De bredere omgeving van de Demervallei kan per fiets worden verkend. Regionaal Landschap Noord-Hageland tekende een Erfgoedfietstocht uit. Vertrek en routebeschrijvingen gratis bij de infostand.
Op zondag 14 september 2014 zal A. M. Havermans doorlopend rondleidingen verzorgen op het kerkhof. Zij bestudeerde dit plattelandskerkhof samen met dat van Wolfsdonk in een pilootproject dat model staat voor de studie en conservering van de plattelandskerkhoven.
De stadsgidsen verzorgen doorlopend rondleidingen in en rond de kerk, tot in de klokkenkamer en bij het orgel. De twee organistes, Marie-Noëlle Bette en Iris Eysermans lichten het orgel toe. Om 17 uur, met een concert stellen ze "Miniatures” voor, hun eerste cd die ze begin juli opnamen op het Robustelly-orgel.
 


Nog nieuw is de "Kleine gids voor de Sint-Pieterskerk en het Plattelandskerkhof te Langdorp”, een rijk geïllustreerd boekje over de kerk geschreven door E.H. Jozef Van Osta, o. praem, aangevuld met een greep uit de studie van A. M. Havermans en Michel Pauwels.
 

Houd alvast zondag 14 september vrij. De Sint-Pieterskerk te Langdorp neemt deel aan dit gerenommeerde evenement. Vele partners slaan de handen in elkaar om de kerk, het kerkhof en de bredere omgeving langs alle zijden te laten zien.