OP STAP MET 3 PAROCHIES
Zoutleeuw en Haspengouw.

April heeft zo haar grillen, zeker als de lente aarzelend zijn intrede doet. Maar er zijn nog zekerheden, onze jaarlijkse "Uitstap met de Drie Parochies” bijvoorbeeld wordt stilaan een traditie. Op vrijdag 12 april 2013 reden we met een mooie groep richting Haspengouw.

Eerst hielden we halt bij een paar merkwaardige monumenten. Vanuit de bus ontdekten we de voormalige Norbertijnen Abdij van Heylicem. Tot aan de Franse Revolutie een van de belangrijkste gemeenschappen van Witheren. De Abdij werd nooit hersticht en kwam in burgerhanden. Helaas werd de kerk afgebroken. De littekens zijn in de achtergevel te zien. Het domein wordt nu beheert door de Provincie Waals Brabant. Voor velen was het een ontdekking, zo dicht bij huis en onbekend!

Bij het ontstaan van ons land in 1830, voor Leopold I onze eerste koning werd, was Surlet de Chokier, onze eerste regent. In Gingelom zagen wij zijn kasteel in de "Regentwijk”. Het oogt naar de mode van de tijd een beetje als een gevangenis. Negentiende eeuwse gevangenissen zagen er heel romantisch als middeleeuwse kastelen uit.

Een steenworp verder ligt de Kamerijckhoeve. De prachtige vierkantshoeve heeft een heel lange geschiedenis. de Chokier kweekte er meer dan duizend Merinosschapen voor de wol. De huidige eigenaars telen naast de klassieke gewassen groene asperges. Net als haast in elke hoeve te Gingelom, richtten ze gastenkamers in. De Kamerijckhoeve kan bezocht worden en de asperges worden in het seizoen verkocht in de hoevewinkel net als een "de Chokierbier”.

In Boekhout, een deelgemeente van Gingelom, brachten we een bezoek aan de "Jorishoeve”. Ook hier weerom een knap gerestaureerde vierkantshoeve sinds vijf generaties in dezelfde familie. Een groot deel van de productie bestaat uit appelen en peren. Elfi, de vrouw van de jonge boer, gaf ons deskundige uitleg in het veld. Met rode oortjes (ook een beetje van de wind) luisterden we naar haar verhaal over hagelnetten en - kanonnen, insecten en roofvogels, muizen, ratten en vrieskou. Ontroerend enthousiast en vol variatie vertelde de vrouw over alle aspecten van het bedrijf. En we proefden van het lekkere sap dat er verkocht wordt. En Elfi eindigde met een gedicht voorgedragen in de boomgaard. We werden er stil van.

Onze gebedsstonde hielden we in de basiliek van Kortenbos. Een zeventiende eeuws Maria bedevaartsoord van de Norbertijnen van Averbode. Onze pastoor begeleide de liederen op het orgel en wij baden er tot Onze Lieve Vrouw zoals het er al eeuwen geschied.

Het Vinne te Zoutleeuw is een knap natuurgebied. We hielden er halt in "Bistro Het Vinne” voor een lekkere hap. De plek is gezellig, de bediening vriendelijk vlot, de borden goedgevuld, lekker en verzorgd. Wie wilde kon het Natuurgebied wat bewandelen en het Bezoekerscentrum bezoeken. Er is een originele speeltuin die uitnodigend wacht op een volgend bezoek.

Terecht noemt men de Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw "het schrijn van Brabant”. In de loop van de tijd schonken talloze weldoeners kunstwerken ter devotie. De sacramentstoren van Floris De Vriendt uit Antwerpen is wereldberoemd. Ward Hendrickx, de conservator, gidste ons met grote deskundigheid en religieus inzicht langs de belangrijkste beelden en retabels. De vele praktische details en interessante anekdotes maakten zijn relaas ongemeen boeiend. Uiteraard komen we zeker terug.

 

Vlakbij Het Vinne ligt de Kapel van de Ossenweg. We gingen er nog even binnen. In de streek kent iedereen deze kapel. Er zijn vijf missen per week die zeer druk bijgewoond worden.

Tot slot bezochten we de Brouwerij van Wilderen. Afwisselend was er brouwerij en stokerij bij de vierkantshoeve uit 1743. De stokerij is een waar museum volledig gaaf bewaard. De huidige brouwer en zijn vrouw hebben het geheel volledig en met veel smaak gerestaureerd. Ze stoken er jenever en "Eau de Bière”. Trippel Kanunnik en Wilderen Goud zijn de bieren die hier worden gebrouwen, de Wilderen Kriek heeft Lambic nodig en wordt daarom in het Brusselse gemaakt. We kregen een deskundige rondleiding en schoven daarna aan bij de lange tafels om te proeven van de gouden dranken en de lekkere boterhammen.

Foto’s en linken op  

 

Het was een leerrijke, ontspannende en zeer gevarieerde uitstap vol uitnodigende plekken die zeker een tweede en derde bezoek waardig zijn.