ORGELCONCERT DOOR MARISS ENGELEN

VRIJDAG 19 APRIL 20.15u.



Mariss Engelen werd in 1996 in Brussel geboren in een Belgisch-Letse muzikale familie. Hij begon zijn pianoöpleiding als 5-jarige met Zhanna Tarnavskaya (Rusland) and Maryana Kozyreva (Rusland). 

Toen hij 10-jaar oud was raakte hij in de ban van het orgel tijdens een bezoek aan de St Vituskathedraal in Praag en hij besliste zijn muzikale studie in deze richting verder te zetten. 

Hij begon zijn orgelstudie in het conservatorium van mechelen met Wannes Vanderhoeven en minder dan één jaar later werd hij tweede laureaat in de orgelwedstrijd voor jongeren van de Vlaamse orgeldagen in Dendermonde. Vervolgens nam hij deel aan verschillende schoolconcerten en in 2008 speelde hij voor het eerst als solist tijdens twee concerten voor orgel en orkest in de kathedralen van Zwolle en Zutphen in Nederland. 

Tijdens de zomermaanden verblijft Mariss in Letland, waar hij zijn studie onafgebroken verder zet met Dace Akmentiņa (Letland) en waar hij de gelegenheid heeft zijn kunst te beoefenen op verschillende historische instrumenten in Riga, de hoofdstad van Letland. 

In 2011 werd hij finalist van het orgelconcours in Kampen (Nederland). Datzelfde jaar speelde hij in juli een concert in de Lutheraanse kerk van Saulkrasti (Letland) en in augustus won hij als 15-jarige de prestigieuze wedstrijd van de Vlaamse orgeldagen in Sint-Niklaas*, waar hij het in de hogere graad opnam tegen volwassen organisten. 

In September 2012 haalde hij nog een tweede plaats in het orgelconcours voor de jeugd in Enschede (Nederland) met een indrukwekkende opvoering van de Toccata van de 5de Symphonie van Widor. 

Naast orgel studeert Mariss ook Trompet met Bill Coffindaffer (Verenigde Staten) en speelt hij in het symphonieorkest en de Jazz Band van de Europese School van Brussel en in de fanfare "de Eendracht” van Kampenhout. 

Dankzij de geïnspireerde artistieke begeleiding van zijn leraar Wannes Vanderhoeven blijft Mariss orgelconcerten geven in België en in Letland. Recentelijk was hij nog te gast in de O.L.V.-kerk van Vosselaer en in de Sint-Michiel en Sint Goedelkathedraal van Brussel.

*Mariss Engelen won het recital te Langdorp op de wedstrijd te Sint-Niklaas.


PROGRAMMA:

 

Pedro de Araujo: Batalha

Georg Friedrich Händel: Sarabande    

Ein Guter Neuer Dantz (een suite van Renaissance-dansmuziek)

Jan Pietersz.Sweelinck: Malle Sijmon

Mathias Van den Gheyn: Praeludium en Fuga

Antonio Vivaldi: Adagio

Louis-Claude Daquin: Le Coucou

A.Van den Kerckhoven: Fantasia in d

João de Sousa Carvalho: Toccata

Joseph Haydn: Allegro

Jeremiah Clarke : Trumpet Tune

Jan Pietersz. Sweelinck: Nun komm, der Heiden Heiland

Claude Balbastre: ‘Marche des Marseillois et l’air Ca ira’