2013 Parochiereis - bijdrage 5

 
Vrijdag 12 april 2013, Uitstap met de Drie Parochies.

Provinciaal Domein Het Vinne Zoutleeuw.

Elk jaar, bij het begin van de lente, maken wij een uitstap met de drie parochies. Reserveer alvast VRIJDAG 12 APRIL 2013. Zie ook op www.sintpieterlangdorp.be voor boeiende linken. Het wordt een aangename, leerrijke en rustige dag voor iedereen. Jong en minder jong, geen grote wandelingen, alles binnen oogbereik.

Hoe ziet de dag eruit?

In de voormiddag rijden we langs een aantal merkwaardige gebouwen en historische sites. We houden halt in een van de merkwaardigste fruitbedrijven te Gingelom. Traditiegetrouw kiezen we een mooie kerk uit om er samen te zingen en te bidden. De keer wordt het de Basiliek O.L.Vrouw van Kortenbos.

’s Middags worden wij verwacht in Het Vinne waar we rustig kunnen eten in De Bistro. Wie wil kan er een wandeling maken of het Bezoekerscentrum bekijken.
   De Witwangstern

Na de middag worden we opgewacht  in de Sint-Leonarduskerk te Zoutleeuw door conservator Ward Hendrickx. (zie eerdere bijdragen in het Parochieblad en op www.sintpieterlangdorp.be.)

Om alle natuur- en historische wetenswaardigheden door te spoelen besluiten we de dag in een van de fraaiste vierkantshoevens. Want, moet het nog herhaald, ook in Haspengouw weet men lekkere dranken te bereiden. Misschien een beetje moe maar zeker en vast  tevreden keren we huiswaarts tegen 21 uur.

Het Vinne is een 130 ha groot natuurdomein van de provincie Vlaams-Brabant, gelegen in een dal in de vallei van de Kleine Gete (Haspengouw), aan de oostrand van de stad Zoutleeuw.

De naam van het domein Het Vinne verwijst naar een ven (een natuurlijke waterplas) dat op deze plaats ontstond. Eens was het de grootste van Vlaanderen. Aan de hand van een charter van hertog Jan I van Brabant, dat de inkomsten van 1278 vermeldt, kon achterhaald worden dat "het ven" te Zoutleeuw later werd gebruikt om turf uit te graven. In de 13de eeuw noemde men het Vinne de "turf kuil van Leeuw". Tot in de 19de eeuw stond deze 4 meter diepe kuil voortdurend onder water.
 De woudaap
 

In 1841 begon de drooglegging. In 1844 werd ongeveer 100 ha grond vrijgemaakt. In 1930 werd het gebied aangekocht door de NV Union Allumetières uit Geraardsbergen. Het werd bebost met canadapopulieren voor de luciferproductie. Toen deze methode niet erg rendabel meer bleek, werd het domein van de hand gedaan. In 1974 kocht de toenmalige provincie Brabant het 95 ha grote Vinne aan om het uit te bouwen tot een natuurreservaat.

Sinds 29 juni 1999 werken de Vlaamse Landmaatschappij, Aminal, de stad Zoutleeuw en de provincie samen aan een natuurinrichtingsproject dat het herstel van het natuurlijke meer beoogt. De werken zijn van start gegaan in januari 2004 en zijn afgerond in maart 2005. Eind 2004 is het dagelijks droogpompen stopgezet en kon de natuurlijke stand van de grondwatertafel zich langzaam herstellen. Het laatste weekend van mei 2005 vond de feestelijke opening van Het Vinne plaats.

Het grootste deel van het terrein staat weer onder water, waarbij men over het water knuppelpaden heeft aangelegd. De natuurlijke fauna en flora herstellen zich. Planten en dieren kunnen er geobserveerd worden vanop de paden en uitkijktorens.

Populieren vormen nog steeds de voornaamste beplanting op het domein. In het noordelijke gedeelte vind je ook naaldbomen. Spontane bos groei van zomereik, es, els, meidoorn, Gelderse roos, Amerikaanse eik, esdoorn en houtkanten met lijsterbes, vlier, zoete kers, haagbeuk, beuk, linde, vogelkers, sleedoorn, kardinaalsmuts en wilg wisselen elkaar af. Reeën, fazanten, konijnen, muizen, muskusratten, reigers, eekhoorntjes, eenden, ganzen, waterhoentjes, snoeken maken deel uit van de bos- en waterfauna. Gallowayrunderen zorgen voor het ecologisch beheer van het domein. Twee bijenkolonies leveren de typische boshoning van "Het Vinne”.

In 2005 en 2006 trof men hier voor het eerst sinds 1957 in België, opnieuw een broedende witwangstern aan. Zeldzame doortrekkers (1 à 2 waarnemingen in België per jaar) zijn de ralreiger, roodstuitzwaluw en woudaap.

Wees niet ongerust, we kunnen de charmes van Het Vinne helemaal ontdekken vanuit De Bistro en het Bezoekerscentrum. Uiteraard kunnen kleine en grote wandelingen gemaakt worden. Zelfs aan de allerjongsten is gedacht met een zeer originele speeltuin.

Vrijdag 12 april 2013. Vertrek om 8 uur aan de Sint-Pieterskerk te Langdorp. We zijn daar terug omstreeks 21 uur.

Deelname: 18 euro per persoon te betalen op de bus kinderen gratis. Inschrijving verplicht. 016/565455 of joseelehon@skynet.be