2013 Parochiereis - bijdrage 6

 
OP STAP MET 3 PAROCHIES
 
Vrijdag 12 april 2013, Uitstap met de Drie Parochies.
 

Haspengouw rond Zoutleeuw.

 

Elk jaar, bij het begin van de lente, maken wij een uitstap met de drie parochies. Reserveer alvast VRIJDAG 12 APRIL 2013. Vertrek om 8 uur aan de Sint-Pieterskerk te Langdorp, daar terug omstreeks 21 uur. Zie ook op www.sintpieterlangdorp.be voor boeiende linken. Het wordt een aangename, leerrijke en rustige dag voor iedereen. Jong en minder jong, geen grote wandelingen, alles binnen oogbereik.

 

Hoe ziet de dag eruit?

 

In de voormiddag rijden we langs een aantal merkwaardige gebouwen en historische sites. We houden halt in een van de merkwaardigste fruitbedrijven te Gingelom. Traditiegetrouw kiezen we een mooie kerk uit om er samen te zingen en te bidden. Deze keer wordt het de Basiliek O.L.Vrouw van Kortenbos.

 

’s Middags worden wij verwacht in Het Vinne waar we rustig kunnen eten in De Bistro. Wie wil kan er een wandeling maken of het Bezoekerscentrum bekijken.

 

Na de middag worden we opgewacht  in de Sint-Leonarduskerk te Zoutleeuw door conservator Ward Hendrickx. (zie eerdere bijdragen in het Parochieblad en op www.sintpieterlangdorp.be.)

 

Om alle natuur- en historische wetenswaardigheden door te spoelen besluiten we de dag in een van de fraaiste vierkantshoevens. Want, moet het nog herhaald, ook in Haspengouw weet men lekkere dranken te bereiden. Misschien een beetje moe maar zeker en vast  tevreden keren we huiswaarts tegen 21 uur.

 

O.L.Vrouw Basiliek te Kortenbos.

 

De plaats heette oorspronkelijk Nachtegael naar het leenhof op die plaats. De geschiedenis van Kortenbos wordt sinds 1636 beheerst door het miraculeus beeld van Onze-Lieve-Vrouw en later door de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Kortenbos. Deze kerk dateert van 1648 en wordt bedient door de Norbertijnen van Averbode.

 

Reeds in 1205 wordt er melding gemaakt van diverse verschijningen door De Heilige Maagd aan de Heilige Lutgard (priorin van het Benedictinessen-klooster Sint Katherina nabij St. Truiden). In het jaar 1636 was Kortenbos een plaats die als gevaarlijk gold. Het was een gebied dat werd gedomineerd door rovers, moord en plunderingen.  Het landgoed was eigendom van Elisabeth van Outeren, die op zoek was naar middelen om de veiligheid van haar goederen te verzekeren. Meerdere malen sprak zij daarover in het klooster der Minderbroeders van Sint-Truiden, waarvan zij een trouwe weldoenster was. Zo kwam pater Franciscus er toe, het eenvoudig O.L.Vrouw beeldje, met toestemming van zijn oversten, aan Elisabeth te schenken.

 

In de herfst van 1636, trokken pater Franciscus samen met lekenbroeder Ghislenus van Tienen en een schrijnwerker van Sint-Truiden,  Libertus Verjansen,  samen met Elisabeth van Outeren. naar Kortenbos om het beeldje daar aan een boom vast te maken. Bij een eeuwenoude eik, niet ver van het kruispunt der beide wegen, werd het beeldje op een voetstuk geplaatst zodat het goed zichtbaar was voor een ieder die daar voorbijtrok.

 

En samen baden de vier vrome Mariavereeders enkele weesgegroeten om zichzelf en de streek onder hoede van Onze Lieve Vrouw te stellen. De toenmalige Pastoor van Kozen, Van Hove die de groeiende stroom bedevaarders niet meer aan kon, schreef een brief over de gebedverhoringen en de genezingen naar zijn overste in het klooster van Averbode. Die op zijn beurt twee kloosterlingen, naar Kortenbos stuurde om te helpen. Er kwam een kapel en de eerst Heilige mis werd op 2 juli 1639 opgedragen. Al gauw bleek de kapel te klein om de duizenden pelgrims die de kapel bezochten te herbergen. Aan de vraag naar een grotere bedevaartkerk werd in 1641 met het leggen van de eerste steen voldaan. De bouw van de kerk werd in 1648 voltooid. Op het hoofdaltaar werd een schilderij met de voorstelling van de heilige Norbertus, stichter van de Norbertijnen, aangebracht, toegeschreven aan Gaspar de Crayer.  De Norbertijnen van de abdij van Averbode zijn de bedienaars van de basiliek. Sinds 2000 houden ze op 1 mei een bedevaart van Averbode naar Kortenbos. Van de Mirakels die er plaatsvonden werden er 35 erkend door Rome.

 

Onze Lieve Vrouw van Kortenbos werd op 13 mei 1873 door Mgr. de Montpellier, bisschop van Luik, tot "Patrones van Limburg" uitgeroepen. De plechtige kroning werd op 11 augustus 1897 door paus Leo XIII goedgekeurd en uitgevoerd op 1 mei 1898 door de Prins-Bisschop van Luik.

 

 Op 24 februari 1936 verleende paus Pius XI aan de bedevaartkerk van Kortenbos de titel van "Romeinse Basiliek".  Het meer dan 350 jaar oude bedevaartsoord Kortenbos wordt vooral in de meimaand druk bezocht. Grote Maria processie op 2e zondag in mei (15.00 uur). Kaarsen processie 1e zondag na Allerheiligen.

 

Vrijdag 12 april 2013. Vertrek om 8 uur aan de Sint-Pieterskerk te Langdorp. We zijn daar terug omstreeks 21 uur.

 

Deelname: 18 euro per persoon te betalen op de bus kinderen gratis. Inschrijving verplicht. 016/565455 of joseelehon@skynet.be