2013 Parochiereis - bijdrage 4

 
 
UITSTAP MET ONZE DRIE PAROCHIES 2013

ZOUTLEEUW

Elk jaar, bij het begin van de lente, maken wij een uitstap met de drie parochies. Reserveer alvast VRIJDAG 12 APRIL 2013. Zie ook op www.sintpieterlangdorp.be voor boeiende linken. Het wordt een aangename, leerrijke en rustige dag voor iedereen. Jong en minder jong, geen grote wandelingen, alles binnen oogbereik.

Wie Haspengouw zegt denkt aan fruit en vierkanthoeven. Maar het absolute hoogtepunt van levende devotie en goed bewaarde kunstschatten is de Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw.  Een bezoek aan deze kerk mag niet ontbreken.

In 1125 liet de abdij van Vlierbeek (Leuven) een romaanse kapel ter eren van de Heilige Leonardus van Noblac bouwen binnen de stadswallen van Leeuw. Deze kapel werd in 1231 verheven tot parochiekerk en kende sindsdien een lange bouwgeschiedenis: het monumentaal gotisch gebouw werd grotendeels opgetrokken tussen de 13de en de 16de eeuw in Gobertange-steen.

De Sint-Leonarduskerk is rijk aan kunstschatten en dankt voornamelijk daaraan haar internationale bekendheid. De Beeldenstorm in 1566 en de Franse Revolutie gingen vrijwel ongemerkt aan de kerk voorbij. Hierdoor bleef het indrukwekkende kunstpatrimonium dat gedurende eeuwen is opgebouwd voor het grootste deel bewaard: retabels, schilderijen, heiligenbeelden, koper- en zilverwerk, misgewaden en andere devote voorwerpen. Het is een waar museum van religieuze kunst!

Een tabernakel in witte steen van Avesnes is zonder twijfel hét pronkstuk van de kerk. Het kunstwerk werd gemaakt in de ateliers van Cornelis Floris de Vriendt, te Antwerpen en in 1552 opgericht in Zoutleeuw. De toren is 18 meter hoog, heeft negen verdiepingen en bevat ongeveer 200 beeldjes met taferelen uit het Oude en het Nieuwe Testament.

Bij het verlaten van de Sacramentskapel staat een houten Piëta uit de 15de eeuw. Maria zit te wenen, het dode lichaam van haar zoon rust op haar schoot. Dit beeld sluit aan bij de vernieuwde benadrukking van Christus lijden in de 15de eeuw.

De koperen Paaskandelaar is 5.68m hoog en weegt ongeveer 950 kg. Hij werd gegoten door Renier van Thienen, naar een ontwerp van Jan Bornam en in 1483 door de gieter zelf opgesteld in het koor. Het is de op één na grootste paaskandelaar van Europa.

Het Marianum valt bij het binnenkomen onmiddellijk op. Dit dubbele beeld (1533) dient gesitueerd te worden in de 15de eeuwse Mariaverering, die de Heilige Maagd voorstelde als de apocalyptische vrouw en middelares van genade.

Het koor en de kooromgang behoren tot het oudste gedeelte van de kerk. De kooromgang toont een mooie verzameling van heiligenbeelden uit de 13de, 14de, 15de en 16de eeuw, alsook een ‘Sedes Sapientiae’ uit de 12de eeuw. Op het koor valt ook de arend lezenaar in geel koper op: de adelaar is het zinnebeeld van Johannes, de meest mystieke evangelist.

De zijkapellen werden in de 16de eeuw bijgebouwd door de gilden en bevatten een schat aan retabels: Sint-Anna-retabel, 16de eeuw, Sint-Rochus-retabel, 15de en 16de eeuw, Retabel van Onze-Lieve-Vrouw, 16de eeuw, Sint-Leonardusretabel, 15de eeuw: zij vertellen elk hun bijzondere verhaal aan de bezoeker…

De vroegere devotie- en bedevaartkapel van de H. Leonardus, een juweeltje van hoog gotiek, is ingericht als schatkamer met heiligenbeelden, edelsmeedkunst, kostbare relikwieën, ex voto’s, kerkelijke gewaden en oude glasraampjes.

De voormalige grafkapel toont sinds 2006 belangrijke religieuze objecten uit het klooster van de congregatie van de grauwzusters. Deze franciscanessen waren in de middeleeuwen werkzaam in de ziekenzorg en stonden ook in voor het onderhoud van de Sint-Leonarduskerk.

(Met dank voor de info aan de site van de Sint-Leonarduskerk)

Deelname: 18 euro per persoon te betalen op de bus kinderen gratis. Inschrijving verplicht. 016/565455 of joseelehon@skynet.be