OP STAP MET 3 PAROCHIES

 

Pluk de dag.

Elk jaar, bij het begin van de lente, maken wij een uitstap met de drie parochies. Reserveer alvast VRIJDAG 12 APRIL 2013. Zie ook op www.sintpieterlangdorp.bevoor boeiende linken. Het wordt een aangename, leerrijke en rustige dag voor iedereen. Jong en minder jong, geen grote wandelingen, alles binnen oogbereik.
Deze keer rijden we richting Haspengouw. Carpe diem, pluk de dag; de uitdrukking heeft in Haspengouw wel een heel bijzondere en letterlijke betekenis. Haspengouw is het fruitgebied bij uitstek, na Zuid-Tirol, de belangrijkste streek in Europa. Elk jaar van half april tot begin mei ziet het glooiende landschap eruit als een reusachtig, wit boeket. Met een beetje geluk kunnen wij op 12 april al de eerste aanzet zien van de bloemenweelde. Van half september tot midden oktober is er de pluk. Dan heerst er zo’n grote bedrijvigheid in de boomgaarden en de hoeven dat er handen tekort zijn. De telers zijn erg  blij met de Poolse arbeiders die ter hulp snellen. Maar de fruitteelt beperkt zich niet tot het najaar. De kwekers hebben hun nijverheid aangepast aan de noden van deze tijd. Men spreekt er over "geïntegreerde” teelt. Meer en meer boeren doen er alles aan om hun fruit op een ecologisch verantwoorde manier te kweken. Ze worden bijgestaan door de universiteiten en het "Opzoekingsstation van Gorsem” steunt en controleert. Wie de televisieserie Katarakt zag begrijpt dat de fruitteelt niet eenvoudig is. Er liggen ziektes en insecten op de loer. Het weer kan danig wisselvallig zijn. Denk maar aan de rampspoed die Pukkelpop trof. Er is zijn veel bedreigingen voor een goede oogst. Vandaar dat de landbouwers hand in hand werken met wetenschap en technologie.  Tijdens bedrijfsbezoeken worden deze aspecten goed toegelicht.

De boeren beperken zich niet tot het fruit op zich. Er is sap en jam, stroop en wijn, kortom zoveel lekkers dat we zeker moeten proeven. De bedrijven tonen de bezoekers graag hoe ze werken.

De uitstap geeft ons de gelegenheid om kennis te maken met Haspengouw. Er is zoveel te zien, zoveel te beleven dat vele bezoekers, uit binnen-en buitenland, meerdere dagen uittrekken voor hun reis. Vandaar de talrijke gastenkamers die ter beschikking zijn. Geen wonder dat wandelaars en fietsers ruim hun weg vinden. In de vele vierkanthoeven heeft men een winkel en geeft men kooklessen.

Kortom, Haspengouw is een boeiende streek. Wij zullen er weer wijzer van worden en zeker terugkeren.

Deelname: 18 euro per persoon te betalen op de bus kinderen gratis. Inschrijving verplicht. 016/565455 of joseelehon@skynet.be