Deze keer rijden we richting Haspengouw. De streek grenst aan het Hageland en de steden en dorpen getuigen er van een rijke geschiedenis en een bloeiend heden.

De uitstap is geschikt voor jong en minder jong. Net als alle jaren wordt het gezellig, leerrijk en ontspannend. Een goede gelegenheid om met de drie parochies te verbroederen.

 

Voor interessante linken, meer info en filmpjes zie: www.sintpieterlangdorp.be

Wie Haspengouw zegt denkt aan grote, indrukwekkende, vierkanthoeven met aan vier zijden van een vierkant, al de gebouwen in een besloten vorm. Het woonhuis, de stallingen, de schuren en de ingang. De toegangspoort is vaak wat hoger en bekroond met een duiventil. Zodra wij het Hageland uitrijden en in Haspengouw komen zien wij de meesterlijke doeningen in het landschap opduiken. De meeste boerderijen dateren uit de achttiende eeuw. Maar als wij naar de geschiedenis kijken, dan lezen wij dat vele boerenbedrijven al vele eeuwen eerder werden opgericht. Zo bestond de Kamerijck­hoeve te Gingelom, al in de dertiende eeuw. Gingelom alleen al telt zo’n negentig vierkanthoeven. De statige boerderijen danken hun bestaan aan de zware leemgrond die Haspengouw tot een van de vruchtbaarste streken van Europa maakt. Om een goede bewaring te verzekeren van de grote oogsten werden hoge schuren gebouwd rond het erf. Dat de boeren het niet makkelijk hebben, dat lezen en horen wij elke dag. De tijden zijn danig veranderd. De winstmarges zijn erg krap en de investeringen groot. Bovendien blijft de boer zeer afhankelijk van het weer! In Haspengouw valt het op dat men de opstap naar de eenentwintigste eeuw niet gemist heeft. Er is de beroemde fruitteelt die internationaal belangrijk is. Daarnaast duiken nieuwe gewassen op. Sinds 2004 teelt met op de Kamerijckhoeve groene asperges naast de meer traditionele akkerbouw. Maar er is meer! Haspengouw blijkt een zeer aantrekkelijke toeristische streek te worden. Daar pikken de bewoners graag op in. Gingelom alleen al heeft zo’n honderd bedden te bieden in de talrijke gastenverblijven. De Kamerijckhoeve demonstreert niet alleen de teelt en verwerking van de groene asperges, er is ook een hoevewinkel. In een vleugel werden prachtige gastenkamers ingericht voorzien van alle comfort en uitgerust voor mindervaliden. Het moet gezegd, Haspengouw is wondermooi met de weelde aan bloesems in het voorjaar. Als de lente wat mee wil, dan kunnen wij op 12 april genieten van het overdadige schoons. Voor de asperges is het nog net iets te vroeg. Maar, geen nood, er is genoeg te beleven in deze rijke streek om onze uitstap boeiend te maken!

Deelname: 18 euro per persoon te betalen op de bus kinderen gratis. Inschrijving verplicht. 016/565455 of joseelehon@skynt.be