OP STAP MET 3 PAROCHIES
gebedje parochieuitstap 11 april 2012.pdf

GESLAAGDE UITSTAP MET DE DRIE PAROCHIES

fotos:  https://www.mijnalbum.nl/Album=CKXOEVLA

 

Vrijdag 13 april 2012. Wij zijn niet bijgelovig maar de geplande datum klonk wel wat als onder een ladder doorlopen. Geen onheil viel er te bespeuren, het werd een schitterende dag. Om het met een cliché te zeggen; de afwezigen hadden ongelijk.

Na een koffiestop in ’s Gravenvoeren bezochten wij de Sint-Martinuskerk te Sint-Martens-Voeren. Wij hebben er gebeden en gezongen. Luc Luyten en onze pastoor bespeelden het orgel.

 

De watermolen van de abdij herbergt een restaurant: "Le Moulin du Val-Dieu”. Er wachtten ons lekkere, grote schotels met erg toepasselijke namen als; "Molenaarsschotel”of "Bord van Val-Dieu”. Behalve de beroemde Hervekaas konden wij ook de kaas van Val-Dieu proeven. Ook het bier met deze naam viel in de smaak. Toch was het niet de plaatselijke brouwerij die na het eten onze aandacht kreeg. Wij kregen een rondleiding in de abdij en de kerk. Vanaf de dertiende eeuw schreven de Cisterciënsers hier geschiedenis. Een kleine gemeenschap van leken nam de draad op vanaf 2001, zij houdt de abdij open voor bezoekers.

 

Op het marktplein van Aubel werd er wat gewandeld. De stralende zon maakte zelfs een terrasje doenbaar.

 

In Teuven werden wij ontvangen door wijnboer Pieter Akkermans. "Pietershof” ligt op een prachtige heuvel. Vandaaruit is het zicht adembenemend mooi. Sinds enkele jaren begon Akkermans hier met wijnbouw. Het was een echt avontuur met vallen en opstaan. Maar de tijd gaf hem gelijk. Zijn volharding werd beloond met uitgelezen wijnen. Zijn "Pinot Blanc – Auxerrois” 2010 werd bekroond tot "Beste Belgische Wijn 2012” door de Vereniging van Professionele Vlaamse Sommeliers. En wij kregen uiterst deskundige uitleg. Pieter Akkermans weet niet alleen veel over wijn, hij kan er ook ongemeen boeiend over vertellen! En wij mochten proeven! Niet alleen van de "Chardonnay”, ook van de gelauwerde "Pinot Blanc-Auxerrois”, voorwaar godendrank! De sommeliers kennen hun vak! Tot slot degusteerden wij de "Cremant de Crindael”, een parelende wijn gemaakt op traditionele Champagnewijze. Wij konden geen mooiere manier bedenken om deze zalige dag in Voeren af te sluiten: stralend weer, interessante bezoeken, aangenaam gezelschap en tot slot, een gepassioneerde gastheer-wijnboer met gouden handen! Bubbels waren op hun plaats.

Misschien toch eens nadenken om ook te Langdorp weer wijn te verbouwen …? Een goede minerale bodem op de zuiderhellingen wacht … Zo lezen we ondermeer reeds in 1491 in het cijnsboek van de abdij van Vrouwenpark te Wezemaal: «Langdorp. Int jaer ons heeren xiiii c xci den xxiii dach van junyo heeft opgedragen Henryc Tuelyncx huybrechs soene vi dachmael eerfs luttel min oft meere also dat gelegen is onder den wijnkeldere ende Godtshuyse van Vrouwenperck tusschen die Stijackers op die eene sijde Cornelys Tuelyncx op die andere sijde ende die Holle straet op die derde sijde die wijgarden vande Hegge ter vierder sijden ende den vors Henrijck Tuelyncx heeft dese voergenoemde goden opgedragen den recht in sijnen handen...».

 

Dank aan alle deelnemers, het werd een memorabel lustrum deze vijfde "Uitstap met de drie parochies”.