OP STAP MET 3 PAROCHIES

 

 

 

 

UITSTAP MET DE DRIE PAROCHIES 13 april 2012

Voeren is een bekende regio, of misschien zelfs een streek met een bewogen geschiedenis. Vele machtige vorsten voerden er slag om de macht. Hieronder het vervolg van de historiek tot op onze dagen.

                           

Ook nog na het Verdrag van Munster (Vrede van Westfalen, 1648) bleef de hele regio een echte lappendeken van Spaans en Staats (Hollands) gebied. Hoewel relatief rustig duurde het tot de Vrede van Utrecht (1714) voordat Oostenrijk tijdelijk politieke stabiliteit bracht. Tijdens de Franse bezetting werden de Landen van Dalhem en Limburg, waartoe de Voerdorpen behoorden, ingedeeld bij het departement van de Ourthe, de Zuid-Nederlandse buurdorpen bij het departement van de Beneden-Maas. De scheiding was daarmee voltrokken. Ook het Nederlandse bestuur bracht daarin tussen 1815 en 1830 geen verandering en zo kwamen de Limburgssprekende gebieden (tot en met Eupen) bij het ontstaan van BelgiĆ« bij de Franstalige provincie Luik (waartoe ze historisch nooit hadden behoord). De druk van het Duits in het oosten en die van het Frans in het zuiden verdrongen stilaan het Limburgs tot er na 1945 alleen nog de Voerdorpen overbleven. De taalgrensregeling en -wetten van resp. 1930 en 1932 zorgden er uiteindelijk voor dat de Voerstreek op 1 september 1963 deel ging uitmaken van de provincie Limburg en achteraf van het gewest Vlaanderen. Hoewel een administratief Vlaams-Limburgs eilandje, geprangd tussen het Waalse gewest en de Nederlandse grens, is de Voerstreek een ideale ontmoetingsplaats van de haar omringende culturen en volkeren en is haar toekomst gegarandeerd als de Vlaamse overheid én de Voerenaars daarin willen investeren.
 Maretak in de bomen

Wij gaan alvast kijken, het is een prachtige streek. Talrijke wandelaars trekken er hun stapschoenen aan. Wij houden het wat rustiger. Wij zullen genieten van de landschappen en een paar uitgelezen plekken bezoeken. In een volgende bijdrage graag meer.

Praktisch: 13 april 2012. Vertrek 8 uur. Sint-Pieterskerk Langdorp. Daar terug omstreeks 21 uur. Inschrijving verplicht: 016/56 54 55 of joseelehon@skynet.be