OP STAP MET 3 PAROCHIES
 
FOTOS: https://www.mijnalbum.nl/Album=HRPBLYRT
 
Het was een prachtige lentedag!
"Wij komen te weinig naar Wallonië!”. Deze zin hoorden wij op de bus wanneer wij langs de mooie boorden van de Maas reden. Wallonië is inderdaad ons meest nabije maar helaas ook minst bekende "buitenland”.
Misschien onbekend maar niet onbemind want voor de derde keer op rij trokken wij met de drie parochies richting zuiden. In Celles bezochten wij de Romaanse Collegiale Saint-Hadelinkerk. De oudste delen dateren uit de 7 de eeuw. Het dorpje behoort tot de mooisten van de streek. Sint-Hadelinus wordt aanroepen tegen hoofd- en gewrichtspijnen. Wij hebben er gebeden en gezongen met orgelbegeleiding van Luc en onze pastoor.
In "Le Val Joli”, pal bij de kerk, kozen de meesten voor de "Truite Meunière”. De forel is inderdaad een lekkere lokale specialiteit en in combinatie met de "Cuvée Saint-Hadelin”, een voorproefje op het brouwerijbezoek.
Abt Bruno Dumoulin ontving ons in de Abdij van Leffe. Grappig en met oog voor détails wist hij ons in welwillend Nederlands interessante dingen te vertellen over zijn Norbertijnerabdij. Eeuwenoud maar springlevend. Zo vernamen wij dat Leffe een halte is op de weg naar Compostella. Dagelijks kloppen er 5 à 6 pelgrims aan voor onderdak en een eenvoudig maal. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel bij de Witheren.
Onze tocht ging verder naar het dorpje Crupet. Volksdevotie werd er door pastoor Gerard vertaald in een grot opgedragen aan Antonius van Padua in 22 levensgrote beelden. Het werd een kleine rage zowat overal om "grotten” te bouwen na de verschijning van Maria aan Bernadette te Lourdes.
De kronkelpaden leidden ons langs malse weiden waar witte koeien, ongestoord, herkauwden. Geen "lintbebouwing” verstoort er het uitzicht. De einder is er nog wijds en onbelemmerd. Zo kwamen wij in Purnode. De familie Belot richtte er in 1858 een brouwerij op. Sinds is "De Brasserie du Bocq” nog steeds in dezelfde familie. Wij genoten er van een zeer boeiende rondleiding. Wij besloten de fijne dag op het zonnige terras proevend van een lekkere "Gauloise Blonde” of een van de andere ambachtelijke bieren van hoge gisting. En velen lieten zich verleiden om enkele flessen te kopen om het "vergelijkend studiewerk” thuis verder te zetten.
 
Chauffeur Albert bracht ons veilig en weltevreden thuis. Het was een mooie dag!