OP STAP MET 3 PAROCHIES
 
In de vorige bijdragen over onze lente uitstap schreven wij al over bier. Inderdaad de Abdij van Leffe die wij in de namiddag zullen bezoeken, geeft haar naam aan een van onze beroemde bieren. Toch vindt het brouwen niet meer plaats in de abdij. Het recept werd toevertrouwd aan Inbev en het bekende bier wordt gebrouwen in Leuven. Ons bezoek aan de abdij zal ons dus een beetje "op onze dorst laten”. Om de dag met nog meer schoonheid te eindigen bezoeken wij de Brasserie du Bocq.

Zonder het te weten kennen wij allemaal bieren van deze familiebrouwerij.  Het bekende "Bière Blanche de Namur” ;het Naamse broertje van de "Witte van Hoegaarden” wordt bij Bocq gemaakt en "Deugniet” is eveneens een van hun producten.

Brasserie du Bocq, opgericht in 1858 door Martin BELOT, is nog steeds een 100% familiebedrijf en één van de laatste traditionele Belgische brouwerijen.

Gelegen in het midden van de schitterende toeristische Condrozstreek, is deze brouwerij trouw gebleven aan de traditionele produktietechnieken van bier op hoge gisting met hergisting in de fles.

Thans staat de 6de generatie van de familie Belot aan de leiding van de Brasserie du Bocq en deze ziet de toekomst van de brouwerij met volle vertrouwen tegemoet.

Oorsprong

Alles begon in 1858 toen Martin BELOT, landbouwer in Purnode, bier begon te brouwen in zijn boerderij. In het begin werd het bier uitsluitend in de winter gebrouwen wanneer er op de velden onvoldoende werk was voor de arbeiders.

De ontdekking van een waterbron van uitzonderlijke kwaliteit en kwantiteit in de nabijheid van de boerderij was, natuurlijk, een bijkomende troef.

De brouwerij bood een uitgebreide reeks produkten aan de verbruikers, gaande van tafelbieren tot sterke bieren, met daartussen een groot gamma van densiteiten, kleuren, bitterheden en smaken.

De brouwer zorgde zelf voor de levering van zijn bieren aan zijn klanten die meestal binnen een straal van enkele kilometers rond de brouwerij woonden.

Kort na de eerste wereldoorlog werd het bier LA GAULOISE, bruin bier van hoge gisting, voor het eerst gebrouwen. Onmiddellijk kende dit bier een groot succes. La Gauloise bruin is thans het oudste bier gebrouwen door Brasserie du Bocq.

Brasserie du Bocq werd omgevormd tot n.v. in 1949.

Als 100% familiebedrijf blijft Brasserie du Bocq nog steeds onafhankelijk van welk Belgisch of buitenlands bierconcern ook.

Alle boerderijaktiviteiten en huis-aan-huis leveringen werden definitief stopgezet in 1960. De distributie van de bieren geschiedt sindsdien via supermarkten, drinkmarkets en bierhandelaars.

Dankzij de overname van Brasserie Centrale de Marbaix-la-Tour in 1967, kon Brasserie du Bocq twee nieuwe bieren toevoegen aan haar produkten : SAISON REGAL en BOCQ CHRISTMAS. De familie Belot besloot ook in die periode zich te specialiseren in de produktie van bieren op hoge gisting met hergisting in de fles.

In 1983 werd de produktie bij Brasserie Centrale de Marbaix-la-Tour stilgelegd en concentreerde Brasserie du Bocq al haar bieraktiviteiten in Purnode waar de infrastructuur met eigen geldmiddelen radikaal gemoderniseerd werd.

Gezien de alsmaar stijgende vraag naar traditionele bieren, startte Brasserie du Bocq met de uitvoer van haar produkten. En dit werd meteen een succes. Inderdaad, Belgische bieren genieten in de hele wereld van een uitstekende reputatie.

Brasserie du Bocq voert voornamelijk uit in Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Italië, Groot-Brittanie, Spanje, Zwitserland, Finland, Australië, Japan …

In de laatste 7 jaren werd de produktie verdubbeld om in 2000 een capaciteit van 60.000 hectoliters te bereiken.

Met een zakencijfer van meer dan 6.250.000 Euros kan Brasserie du Bocq beschouwd worden als één der belangrijkste onafhankelijke Waalse bierbrouwerijen.

De gebrouwen en verkochte bieren zijn : AGRUMBOCQ, REDBOCQ, APPLEBOCQ, LA GAULOISE BLONDE, BRUNE en AMBREE, SAINT BENOIT BLONDE en BRUNE, BLANCHE DE NAMUR, SAISON REGAL, TRIPLE MOINE, DEUGNIET, BOCQ CHRISTMAS. Deze kunnen bij alle gelegenheid gedronken worden.

Brasserie du Bocq beschikt ook over de nodige infrastruktuur en de geschikte verkoopsteam om Brouwen voor derden te vervaardigen. De brouwerij stelt aldus haar know-how en moderne installatie ter beschikking van haar kliënten voor de produktie van speciaal voor hen ontworpen bieren.

Vandaag is in Purnode niets veranderd, tenminste wat de brouwerskunst betreft, en ondanks het feit dat haar verkoopsmarkt sterk uitgebreid werd, blijft Brasserie du Bocq nog steeds een familiebedrijf.

Wees overtuigd dat haar nog vele mooie jaren te wachten staan en dat de bieren van Brasserie du Bocq nog lang deel zullen uitmaken van de geschiedenis van het prachtige kleine dorpje Purnode.

Op vrijdag 15 april 2011 rijden wij naar het zuiden van het land. Wij vragen wel om in te schrijven, betalen kan op de bus. Iedereen is van harte welkom en de misdienaars mogen gratis mee. In een volgende bijdrage vertellen wij graag meer.