OP STAP MET 3 PAROCHIES
 
Stilaan wordt het een mooie gewoonte om in de lente een uitstap te maken met de drie parochies. Op vrijdag 15 april rijden wij richting Namen. In deze bijdrage hebben wij het over een van de oudste kerken uit deze regio.
De Saint-Hadelinkerk te Celles.

Er is meer dan een reden voor een bezoek: De Saint-Hadelinkerk is een van de mooiste primitief romaanse kerken van het land, erkend als Waals Erfgoed, een impossante massa, vooral door de versterkte toren.

Binnen heeft de witgekalkte kerk alles om de aandacht gaande te houden: houten koorgestoeltes (13de eeuw) die dienden voor de kanunniken, twee cryptes van de 7de en de 12de eeuw, een voor deze bouwstijl typische houten zoldering, grafstenen van de plaatselijke heren (de Beaufort, de Liedekerke-Beaufort), doopvont (13de eeuw), een reeks beelden met onder meer Sint-Hadelin die hier leefde in de 7de eeuw.
Hadelin was een volgeling van Sint-Remacle die de streek bekeerde en er een klooster stichtte. Verschillende mirakels zijn aan hem toegeschreven zodat het dorp een bedevaartsoord werd. Daarop bouwden de monniken de collegiale kerk in de 11de.
 

Ze is sindsdien weinig gewijzigd. De herinnering aan de heilige wordt levendig gehouden door de jaarlijkse feesten op 3 februari of de zondag daarop.

Ook de omgeving is erg aantrekkelijk: moote dorpshuizen, een bekoorlijk beekje, een oude kluis, wandelingen… Dat alles maakt dat Celles werd uitgeroepen tot een van de Mooiste Dorpen van Wallonië.

 

 

Praktisch: Vrijdag 15 april 2011. Vertrek om 8 uur stipt aan de Parochiezaal Sint-Pieter Langdorp. 13 euro, te betalen op de bus. Inschrijven Vrijdag 15 april 2011, lente uitstap met de drie parochies.

Wij vragen wel om in te schrijven. Betalen kan op de bus. Iedereen is van harte welkom en de misdienaars mogen gratis mee. In een volgende bijdrage vertellen wij nog meer.