OP STAP MET 3 PAROCHIES
De eerste inschrijvingen lopen binnen. Het zal een fijne dag worden! Op vrijdag 15 april 2011 reizen wij naar de buurt rond Namen. Vandaag hebben wij het hier over de Abdij van Leffe, een van de oudste Norbertijnenabdijen. Leffe is een van de mooie plaatsen die wij bij deze uitstap bezoeken.

Hendrik, bijgenaamd de Blinde.

Wie Leffe zegt denkt aan het vermaarde bier! En toch wordt dit Abdijbier niet meer gebrouwen in Leffe zelf. De werkelijkheid is veel prozaïscher, het bier wordt gebrouwen in Leuven! Sinds de oudste vermelding van de brouwerij in 1240, is de tijd voorbijgevlogen en heeft de geschiedenis haar sporen nagelaten: Na de storm van de FranseRevolutie, spreekt men niet meer van de brouwerij evenmin als van de abdij.

In 1952, ontmoet Abt C. Nijseen brouwersfamilie, familie Lootvoet uit Overijse. Het zal het begin zijn van een rijke, moedige en vruchtbare samenwerking die het alom gekende "Bier van Leffe” tot stand zal brengen dat heden ten dage overal gedronken wordt.

In augustus 2004 kreeg de combinatie van het Belgische Interbrew en het Braziliaanse Ambev een nieuwe naam en een nieuwe identiteit : InBev. Op 1 september 2005 veranderde ook de Belgische organisatie van naam. Interbrew Belgium NV werd InBev Belgium NV.

Hendrik, bijgenaamd de Blinde, graaf van Luxemburg en van Namen rond 1140, kreeg de grond rondom Leffe in bruikleen van Frederik Barbarossa, die gekozen was als opvolger van de keizer van het Heilige Roomse Rijk. Hij gaf blijk van groot respect voor de geestelijken van de orde van Prémontré, die zijn vader Godfried, graaf van Namen, in 1121 op zijn grond in Floreffe had gehuisvest en voor wie hij zelf ook zeer gul was geweest. Hij had ze ook graag gevestigd gezien in Leffe, in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Hij was van mening dat de seculiere kanunniken die er predikant waren, niet de spirituele uitstraling hadden die hij van hen had kunnen verwachten. De graaf van Namen deelde zijn voornemen mee aan de kanunniken en hij beloofde hen dat, als ze er mee zouden instemmen, ze rijkelijk voorzien zouden worden van de nodige bestaansmiddelen. Alle leden van het kapittel stemden met het voorstel in. De graaf had zijn doel bereikt en schonk de O.-L.-Vrouwekerk, met alle landerijen en inkomsten aan Gerland, abt van Floreffe, op voorwaarde dat hij er geestelijken van zijn orde zou vestigen, onder leiding van een prior. Hij legde de stichting vast in een handvest. De geest van geloof en nederigheid die hem leken te inspireren staken schril af tegen de strijdlustige mentaliteit van de prins die toestemming gaf voor de stichting. Maar deze schenking had ook het voordeel een Naamse enclave te maken onder de bescherming van de paus binnen het prinsbisdom Luik. Deze had de faam oninneembaar te zijn.

In het daarop volgende jaar 1153 werd de schenking bevestigd en goedgekeurd door de keizer van het Heilige Roomse Rijk en koning van Duitsland, Frederik Barbarossa. Ze werd eveneens bevestigd door een bul van paus Adrianus IV op 22 april 1155 en door paus Alexander III op 12 mei 1178. Alles werd tot tevredenheid van beide partijen geregeld. De nieuwe religieuze gemeenschap vestigde zich in 1152 in Leffe, onder leiding van een prior en stond onder de abt van Floreffe.

In het jaar 1155 werd door de nieuwkomers op de plaats van de oude kerk een nieuwe gebouwd. In ongeveer vijftig jaar tijd was het aantal novicen dermate gegroeid dat Jean d’Auvelais, de vijfde abt van Floreffe, tegen 1200 het gepast achtte de priorij tot abdij te verheffen. Wéric, prior van Floreffe, werd de eerste abt van Leffe.

Sedert die tijd en tot aan het einde van de 18e eeuw heeft het huis van Leffe altijd abten uit eigen kring gehad, gekozen door de eigen geestelijken, goedgekeurd door de abten van Floreffe en gezegend door de prins-bisschop van Luik.

Na de Franse Revolutie kwam de abdij in verschillende handen. Het duurt nog tot 1903 voor er opnieuw Norbertijnen hun intrek nemen. Na van erfenis op erfenis te zijn overgegaan, werd de abdij uiteindelijk gekocht door Henri Collard die het geheel enkele dagen later (29 november 1902) weer doorverkocht aan de Franse norbertijner-kanunniken van Frigolet, in de buurt van Avignon, waarvan een akte is opgemaakt door notaris Alfred Laurent uit Dinant. Zij verwachtten te worden verjaagd uit Frankrijk door de wet Combes die gemeenschappen zonder sociaal nut verbood land te bezitten. Ze zochten hun toevlucht in Leffe, half april 1903. Ongelukkigerwijs waren de gebouwen helemaal niet klaar om hen op te vangen. Een grote verbouwing werd gedaan, met veel hulp van de bisschop van Namen, Mgr. Thomas-Louis Heylen, zelf norbertijn en oud-abt van Tongerlo.

Op vrijdag 15 april 2011 rijden wij naar het zuiden van het land. Wij vragen wel om in te schrijven, betalen kan op de bus. Iedereen is van harte welkom en de misdienaars mogen gratis mee. In een volgende bijdrage vertellen wij graag meer.

 

Praktisch: Vrijdag 15 april 2011. Vertrek om 8 uur stipt aan de Parochiezaal Sint-Pieter Langdorp. 13 euro, te betalen op de bus. Inschrijven verplicht. 016/56 54 55 of sintpieterlangdorp@skynet.be