Kermis 2010

STRALENDE SINT-PIETERSKERMIS

Wij vragen ons nog steeds af wie al die eieren (te veel?) naar de Clarissen heeft gebracht. Tenminste volgens het oude gezegde krijg je dan gegarandeerd mooi weer. En zomers weer was het! Het laatste weekend van juni smolt weg onder de brandende zon. Tijd voor uitgelaten feesten, vrolijk vieren en plezier maken samen.

 

Sint-Pieter, onze patroonheilige werd rijkelijk gevierd. Op zaterdagnamiddag, 26 juni, was het de beurt aan de basisschool. In het Talentenfestival konden de kinderen zich uitleven met zang en muziek. Er was veel lekkers en de ouders, grootouders en zelfs enkele overgrootouders vierden naar hartelust mee. Het einde van het schooljaar verdient veel vrolijkheid.

 

In de Sint-Pieterskerk werd de feestelijke viering van de patroonheilige opgeluisterd door het gastkoor Donne Domenica uit Geel, onder leiding van Chris De Maeyer. De dames hadden gekozen voor meerstemmige a capella muziek van ondermeer Palestrina en Lassus. De vaste gezongen — Kyrie, Gloria, Sanctus en Agnus Dei —was een driestemmige mis van André Caplet. De pastoor merkte terecht op dat "hij zich wat in de hemel waande”. En inderdaad, het klonk als engelengezang, zo mooi!

 

Na de ingetogen viering was het tijd voor dé kermis. Het terras lonkte, de frietjes geurden uitnodigend en de frisse pinten waren na zo’n bloedhete dag meer dan welkom.

 

Zondag 27 juni begon met een plechtige hoogmis, opnieuw opgeluisterd door Donne Domenica. Rondom het beeld van Sint-Pieter, prachtig met bloemen versierd, schaarden de gelovigen zich voor een ingetogen mooie viering. De hemelse gezangen vulden weerom onze mooie oude kerk. Een prachtig begin voor een stralend zonnige zondag.

 

Buiten wachtte het terras. De hitte stond het toe, er mocht wat gedronken worden. Taart en broodjes, lekker ijs, iedereen liet het zich smaken.

 

In de namiddag verzorgden de stadsgidsen van Aarschot gidsbeurten, in de kerk, de toren tot in de klokkenkamer en bij het Robustelly-orgel. Weerom kwamen er veel belangstellenden opdagen om de fraaie kerk beter te ontdekken. Het moet gezegd, de gidsen koesteren deze parel van het Hageland. Ze komen graag en telkens weten ze hun kennis te verfijnen en uit te diepen. Natuurlijk is er het herstelde "viergelui” dat hoog in de toren de aandacht trekt, maar ook de talrijke religieuze schilderijen gaven de geheimen van hun voorstellingen prijs.

 

Onze jonge organisten, Christophe en Stephane Geudens, bespeelden het orgel en gaven deskundige uitleg bij het prachtige historische instrument. Het was voor vele bezoekers een revelatie.

 

En dan was er het niet te evenaren optreden van "3 of us”. Wendy en haar kompanen weten in een mum van tijd ambiance te brengen. Zelfs de grote hitte kon de dansers er niet van weerhouden om zich te laten gaan op het aanstekelijke "Ik houd van u”!

 

Zeker toen de avond viel en het eindelijk wat afkoelde smaakten de broodjes en de taart nog meer. De ijsjes kenden vanzelfsprekend veel succes en de frietjes en de eendjes genoten de nodige aandacht.

 

Met de carnavalsvereniging "Scream Team” was het lol maken. Er konden pakjes worden gevist, altijd prijs. En wie wilde kon op de foto met het reuze groot konijn. Moedige carnavalvierders die zich met deze hitte in het pluizige pak wurmden.

 

Kortom het was een zalig weekend.

Heel veel dank aan de vele, vele medewerkers!

 
Op zaterdag 26 en zondag 27 juni 2010 is het weer kermis in Langdorp!

Bij kermis hoort taart!  

 

Het is nog niet zo lang geleden dat er met de kermis in een dorp rijkelijk werd gefeest. De mensen leefden veel soberder dan wij nu. Kermis betekende dagenlang tafelen. Het was de gelegenheid bij uitstek om de familie uit te nodigen. Het vette varken werd geslacht en dagen op voorhand was men in de weer om het huis en het erf "aan de kant te doen” en netjes te maken. Er werden taarten gebakken. Niet zo’n kleine gebakjes die wij kennen. Karrenwielen leken het, zo groot. De hoeveelheden taarten spreken tot de verbeelding. 50 à 60 taarten voor een grote familie was geen uitzondering. Tenminste zo vertelde het mijn schoonvader als hij het had over "de goede oude tijd”. Feit is dat er gevierd werd, dat het werk werd stilgelegd en dat de mensen tijd maakten voor mekaar, voor wat rust en voor feest.

Onze Sint-Pieterskermis is een goede gelegenheid, laten wij tijd maken voor de mooie vieringen die onze drie parochies bijeen brengen rond onze patroon. En laten wij dan genieten van de kermis, de paardenmolen, de spelletjes, de frieten en smoutebollen en de…taarten.

Onze patroonheilige Sint-Pieter. FEEST & KERMIS.

De heilige Petrus, de eerste apostel, is de patroonheilige van onze parochie. Volgens de traditie werd hij als beschermheilige aangewezen bij de eerste kerk in een streek. Onze Sint-Pieterskerk is de oudste kerk van Langdorp, vandaar deze heilige. Overigens is het niet echt duidelijk waarom een heilige aan een bepaalde kerk werd toegewezen. Wij hebben er een beetje het raden naar. Soms werd een kerk toegewijd aan de monnik die de streek kwam bekeren. Denk aan Saint-Monon die te Nassogne wordt vereerd omdat hij de streek kwam kerstenen. Of Saint-Hubert aan wie de basiliek te Saint-Hubert werd opgedragen. Wij hoorden erover tijdens onze uitstap met de drie parochies in april laatstleden. Feit is, een patroonheilige is een beetje als "onze peter”, iemand die speciaal over je waakt en aan wie je alles kan vragen. En Petrus staat er wel. "Rots” als een rots in de branding. Iemand op wie je kan bouwen. En toch was hij, meer dan welke heilige ook, mens. Soms zwak en driftig, wat opvliegend en met een duidelijk temperament. Het is niet moeilijk om ons in hem te herkennen. Op 26 en 27 juni 2010 zullen wij Petrus vieren. In de kerk tijdens de Plechtige missen van 19 uur op zaterdag 26 juni en om 10.30 uur op zondag 27 juni 2010. Wij nodigen DONNE DOMENICA onder leiding van Chris De Maeyer uit om de vieringen feestelijk op te luisteren. Op zaterdagnamiddag is er het SINT-PIETERSFEEST in onze VRIJE BASISSCHOOL. Aansluitend opent de kermis en kunnen, na de mis, verder feesten, het hele weekend lang.

 

 

Vóór het kermisplezier ... het ingetogen gezang van Donne Domenica

 

Sint-Pieter zal gevierd worden! En hoe! In de Vrije Basisschool is er op zaterdagnamiddag 26 juni 2010 SINT-PIETERSFEEST, de kinderen, de leraars en de ouders vieren met een bonte namiddag vol spel en lekkers het einde van een mooie schooljaar.

De SINT-PIETERSKERMIS zet in om 19 uur met een PLECHTIGE VIERING rond het beeld van de patroonheilige. Traditiegetrouw nodigen wij een gastkoor uit om de mis luister bij te zetten.

Ook op zondag 27 juni 2010 zal de Hoogmis om 10.30 uur gezongen worden door DONNE DOMENICA onder leiding van Chris De Maeyer.

 

Donne Domenica werd opgericht in 1993 door Chris De Maeyer. Omdat er op zondag gerepeteerd wordt, was meteen de naam van het koor gekozen : vrouwen op zondag, Donne Domenica.

Alle 20 leden van het koor hebben een zangopleiding achter de rug. Het repertoire is vooral toegespitst op de Romantiek en het hedendaagse repertoire. Meestal zingt het koor a capella, maar regelmatig werkt het ook samen met instrumentalisten.

 

Donne Domenica nam verscheidene malen met succes deel aan nationale en internationale koor-wedstrijden. Zo viel het koor in 1999 en 2003 in de prijzen op het Internationaal Koorfestival van Neuchâtel.

 

De thuisbasis van Donne Domenica is Geel, waar het koor regelmatig concerten organiseert.

 

Christiane De Maeyer studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen en Brussel en behaalde een eerste prijs solozang bij Erna Spoorenberg. Ze volgde een meestercursus interpretatie van de Franse Vocale Muziek aan het Mozarteum te Salzburg bij Jeanine Michaeu. In het Conservatorium van Rotterdam behaalde zij het diploma koordirectie bij Barend Schuurman en orkestdirectie bij Arie van Beek.

 

Christiane De Maeyer was lerares aan de muziekacademie van Geel waar zij het meisjeskoor "Anna Magdalena Bachkoor” oprichtte. Later kwamen onder haar impuls, de oprichting van het gemengd koor "Geels Vocaal Ensemble” en het vrouwenkoor "Donne Domenica”. Beide laatste koren staan nog steeds onder haar leiding.

 

Ze schreef enkele koorwerken waaronder een "Missa Brevis” voor gelijke stemmen die door Donne Domenica in het kader van het Festival van Vlaanderen tijdens een radio-eucharistieviering werd uitgezonden.

 

Op zaterdag 26 en zondag 27 juni 2010 is het weer kermis in Langdorp!

Kermissen zijn sedert mensenheugenis verbonden met de plaatselijke patroonheilige. Ook in Langdorp was dat niet anders. Traditiegetrouw werd het feest van de apostel Petrus op 29 juni gevierd met een kermis. Ondertussen was de gewoonte verwaterd, meer dan twintig jaar was er geen dorpskermis tot drie jaar geleden Sint-Pieter opnieuw werd gevierd.

Naar aanleiding van het inluiden van de nieuwe klokken nam men de draad weer op. Het is officieel, in de grote kalender der kermissen van de stad staat de Sint-Pieterkermis vermeld op het laatste weekend van juni.

Op zaterdag 26 en zondag 27 juni 2010 is het weer kermis in Langdorp! Achter de parochiezaal komen de kermisattracties. Een paardenmolen, een visspel…ook een smoutebollen – en frietkraam mogen niet ontbreken. Het luchtkasteel zal de kleinsten verheugen terwijl de ouders op het terras aan de benedenzaal lekker rustig kunnen bijpraten bij een fris glas en lekkere koffie met taart. Er zullen optredens zijn.

Maar ook Sint–Pieter vergeten wij niet. In de kerk zal zijn beeld ter verering opgesteld staan. De stadsgidsen zullen rondleidingen verzorgen in de kerk en de toren. Een unieke gelegenheid om de klokken in hun volle glorie te zien in de gerenoveerde klokkenkamer en uitleg te krijgen bij het historische Robustelly-orgel.

Ook dit jaar nodigen wij een gastkoor uit om de plechtige vieringen ter ere van onze patroonheilige luister bij te zetten.

DONNE DOMENICA onder leiding van Chris De Maeyer, het bekende koor uit Geel, zingt op zaterdag om 19 uur en op zondag om 10.30 uur.

Aansluitend kunnen wij op de kermis genieten van de frietjes en de smoutebollen, van de optredens en van mekaars gezelschap ter ere van Sint-Pieter en van "Meer Dorp”.

Noteer alvast 26 juni 2010 met het SINT-PIETERSFEEST in de Vrije Basisschool, en de SINT-PIETERSKERMIS ook op zondag 27 juni 2010.