Oorsprong van de kermis
(Uit Wikipedia)

De kermis of foor is van oorsprong een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag van de Patroonheilige van de plaats. Kermis is dan ook een verbastering van kerkmis of kerke-misse.

Op die dag stroomde het volk samen om de patroonheilige te vereren en om zich te vermaken. In stedelijke gebieden verloor de kermis vaak zijn band met het religieuze feest dat eraan ten grondslag lag, maar in vele dorpen gaan beiden nog hand in hand en gaat er op de wijdingsdag een processie uit.

Kermis wordt gedurende enige dagen gevierd en het heeft zich ontwikkeld tot een commercieel evenement. Vroeger was de kermis vaak een van de weinige uitgaansmogelijkheden.

Een kermisattractie wordt in het jargon een spul (in Vlaanderen een stiel) genoemd. De uitbater is in Nederland een spullenbaas. In Vlaanderen spreekt men van een foorkramer of voyageur.

Omdat een foor van stad tot stad trekt, hebben de kinderen van foorkramers recht op een eigen internaatsvoorziening in een "tehuis voor kinderen wier ouders geen vaste verlijfplaats hebben", een soort schippersinternaat dus. In Belgiƫ bevindt zich zo'n internaat met bijbehorende school in Brussel. Ook is er voor kinderen van Belgische foorreizigers sinds 1 september 2006 de mogelijkheid om naar de kermisschool te gaan; een rijdende kleuterschool die meetrekt van kermis naar kermis. De kermisschool is een proefproject dat wordt ondersteund door de Belgische overheid. In Nederland werd het wettelijk geregeld in de Leerplichtwet 1969 via het Besluit vrijstelling leerplicht trekkende bevolking en bestaan kermisscholen al meer dan 50 jaar.