Een zomerse lente-uitstap met de drie parochies.

 

Op dinsdag 14 april 2009 was het zover, met een volle bus mensen uit de drie parochies vertrokken wij om acht uur stipt aan de Sint-Pieterskerk. Een mooie mix van parochianen uit Wolfdonk, Gijmel en Langdorp, jongeren, misdienaars en ouderen. Na een korte koffiestop kwamen wij aan in Orval.
De zon was al volop van de partij. Wie wilde kon de ruïnes van de oude abdij bezoeken. Het indrukwekkende complex met de resten van de gotische kerk en de oudste kloostergebouwen mondt uit in een museum met kerkschatten uit het verleden. Naast de ruïnes werd in de jaren twintig van de twintigste eeuw, de nieuwe abdij opgericht op de fundamenten van architect Dewee die er, net voor de Franse Revolutie, aan het werk was. De site is indrukwekkend. De Trappisten bieden stiltedagen en retraites aan voor wie zich een tijdje wil bezinnen. Uiteraard is de abdij ook bekend omdat er één van de zes echte Trappisten wordt gebrouwen.
In de nabijgelegen brasserie L’Ange Gardien waar de groep halt hield werd met plezier geproefd van de bijzondere drank.
Heel wat mensen waren benieuwd naar de "Floriflette”, een ovenschotel met kaas en bier uit de abdij. De diensters weten de grote kelkglazen vernuftig op te stapelen. Alleen hier schenkt men het veel lichtere "Orval Vert” dat met 3° net iets geschikter is voor de voorzichtige reiziger.

 

De sfeer zat er al echt in. Het gezelschap was goed en er werd honderduit gebabbeld op weg naar de tweede bestemming. Net over de Franse grens verwachtte men ons in het Mariabedevaartsoord Avioth.
E.H. Jef Van Osta bespeelde het orgel. Wij hebben samen gebeden en gezongen ter ere van Maria. Avioth telt slechts honderdachtentwintig inwoners maar de basiliek is zeer bekend. Maria wordt er aanroepen bij wanhopige zaken.

 

Iets verder ligt het versterkte stadje Montmédy.
Met de citadel werd begonnen onder Keizer Karel in het begin van de zestiende eeuw. Onder Lodewijk XIV, in de zeventiende eeuw, werd er verder gewerkt door Vauban, de grote specialist van de strategische bouwwerken bedoeld om het Franse grondgebied te verdedigen. Binnen de omwalling, tussen de vervallen huizen, staat een classicistische kerk die men stilaan restaureert.

 

De dag werd prachtig afgesloten met een bezoek aan Torgny.
Opnieuw in België op het uiterste puntje van het land geniet het een microklimaat. Men spreekt over de "Belgische Provence”. De lokale wijnboer, de uitgeweken Vlaming Francis De Laet ontving ons met open armen en flessen. Hij maakt er in zijn "Clos de l’Epinette” een frisse Auxerrois. Omdat wij ijverige ambachtslieden een warm hart toedragen proefden wij met veel plezier zijn "Coteaux de l’Epinette”. De heldere wijn was net gebotteld en er werden enkele flessen meegebracht voor het thuisfront. Op het zonnige terras van La Romanette besloten wij de dag. Uiterst tevreden werden wij veilig weer naar Langdorp gebracht. En ja, er werd meteen gevraagd naar een nieuwe uitstap voor volgend jaar. Een mooie traditie, ontstaan door het meemaken van het gieten van de grote Bourdonklok in Maria Laach in 2008. MEER DORP, het opzet van het klokkenproject, kreeg met deze uitstap voor de drie parochies een warme en intense invulling.