OP STAP MET 3 PAROCHIES

Aflevering 6: Basiliek Saint-Hubert

 
Saint-Hubert en omgeving. Uitstap met de drie parochies op vrijdag 16 april 2010.
 In de vorige bijdrage over de uitstap schreven wij over het eindpunt; de Brasserie Saint-Monon. In deze ambachtelijke brouwerij maken wij kennis met het brouwproces en kunnen wij de drie bieren proeven. Maar laten wij opnieuw naar het begin van de dag gaan; de basiliek van Sint-Hubertus te Saint-Hubert. Van oudsher wordt Sint-Hubertus vereerd als patroon van de jagers.
 
Hubertus was een zoon van de hertog van Aquitanië en leidde een werelds leven. Op Goede Vrijdag van het jaar 683 ging hij op jacht, hoewel dat een zeer oneerbiedige activiteit was op die dag. Hubertus bespeurde een groot hert, en joeg er achteraan met zijn honden. Toen hij het hert bijna te pakken had en het dier zich naar hem toekeerde wilde hij het neerschieten. Op dat moment verscheen er een lichtend kruis tussen het gewei. Een stem zei hem naar Lambertus van Maastricht te gaan. Sint Hubertus staat nu bekend als patroonheilige van de jacht.

Hubertus ging in de leer bij de heilige Lambertus van Maastricht, op dat moment de bisschop van die stad. Uiteindelijk volgde hij deze op. Maastricht en Tongeren waren in die tijd onveilig, daarom verplaatste hij zowel de bisschoppelijke zetel als het gebeente van de heilige Lambertus naar Luik (in 722). Hij verkondigde het geloof in Brabant en de Ardennen, vandaar dat in het zuiden van Nederland en in heel België vele kerken naar hem zijn vernoemd. In sommige streken lijkt het soms wel alsof er maar twee heiligen zijn: Hubertus en Lambertus. Nadat Hubertus in 727 overleed, volgde zijn zoon Floribertus hem op. De biografen vermelden een plek genaamd "Fura" als plaats waar hij overleed. Sommigen identificeren deze plek met de Vlaams-Brabantse gemeente Tervuren.

Op 30 september 825 werd zijn stoffelijk overschot van Luik naar de abdij van Andage overgebracht. Hierdoor werd Andage al spoedig een bedevaartsoord en de plaatsnaam veranderde na enige tijd in Saint-Hubert. De basiliek die bij de abdij werd opgericht, werd naar Hubertus van Luik vernoemd: de Basiliek van Sint-Hubertus.

Op de plaats van de huidige basiliek hebben diverse kerken elkaar opgevolgd. Ze werden steeds groter en diende voor de monniken en de bedevaarders. De grootse barokke gevel dateert uit de 18 de eeuw. Het interieur is laat-gotisch. Diverse reliekhouders worden bewaard in de schatkamer. De stoffelijke resten van Sint-Hubertus werden tijdens de Franse Revolutie opgegraven en op een geheime plek ondergebracht.

 

Zoals wij afgelopen jaar in de basiliek van het noord-Franse Avioth samen gebeden en gezongen hebben zullen wij dat ook in Saint-Hubert doen. E.H. Van Osta zal het orgel bespelen. Zo wordt onze uitstap met de drie parochies een kleine bedevaart om de zegen van Sint-Hubertus te vragen voor onze dieren. Ook Saint-Monon wordt aanroepen voor het heil van gewas en vee.

 

Vrijdag 16 april 2010. Vertrek om 8 uur, terugkeer omstreeks 20.30 uur aan de Sint-Pieterskerk te Langdorp.

Inschrijving verplicht: 016/56 54 55 of sintpieterlangdorp@skynet.be

De kinderen en de misdienaars mogen gratis mee, de bijdrage voor de volwassenen is 12 euro  te betalen op de bus.