GESCHIEDENIS
 
  De Steenboskapel
 
Op 13 april trekken wij er weer op uit met onze drie parochies. Deze keer rijden wij richting Voeren. De lente zal onze vroege, prille en hopelijk al warme zonnestralen brengen en in goed gezelschap wordt het zeker een aangename dag.
Voeren klinkt ons altijd een beetje bewogen in de oren. Enkele jaren geleden hoorden wij er telkens over wanneer betogers stapten in de regio om taalrechten voor het Nederlands op te eisen. Die strijd lijkt voorlopig beslecht. Blijkbaar was de streek in de loop van de tijd zeer gegeerd. Hier onder een beetje geschiedenis. Het deel van Europa waartoe de Voerstreek behoort, is van in de prehistorie een plek waardoor mensen zich voelden aangetrokken. De ondergrond, het landschap, de aanwezigheid van veel water en de ligging in de nabijheid van Maas en Rijn, zal daaraan niet vreemd zijn geweest. Vele duizenden jaren voor onze tijdrekening bewerkten onze prehistorische voorouders er de silexsteen die er voor het rapen lag.
Romeins aardewerk
 
De Romeinen exploiteerden er één, mogelijk zelfs twee grote villa’s en de Frankische en Karolingische vorsten onderhielden er een koningshoeve. Ons gebied was erg begeerd en in het spanningsveld tussen Oost- en West-Frankenland werd er tussen de lokale leenheren flink geruzied. Toen hertog Jan I van Brabant in de Slag van Woeringen (5 juni 1288) het pleit won, werd ons gebied definitief naar het westen georiënteerd. Over het prinsbisdom Luik heen werden wij, als Landen van Overmaze, bestuurd vanuit Brabant dat ons later mee deed opgaan in de Bourgondische invloedssfeer en de Nederlanden van keizer Karel V en zijn Habsburgse opvolgers. Maar onder Spaans bewind werden wij nogmaals een stuk slagveld in het gevecht met de Hollanders die van Maastricht een garnizoensstad hadden gemaakt.  
In een volgende bijdrage meer over de geschiedenis van deze prachtige streek.
De slag bij Woeringen
 
 
                     
Praktisch: 13 april 2012. Vertrek 8 uur. Sint-Pieterskerk Langdorp. Daar terug omstreeks 21 uur. Inschrijving verplicht: 016/56 54 55 of joseelehon@skynet.be