OP STAP MET 3 PAROCHIES

 

 

 

Aflevering 3:
Zoutigheden uit de Ardennen
 
Wie "Ardennen” zegt denkt aan het vele lekkers dat de streek te bieden heeft! Vorige keer besloten wij ons verhaal met een verwijzing naar de beroemde "Salaisons Ardenaisses”.
Letterlijk: "De Zoutigheden uit de Ardennen”. Naast het kasteel en het sympatieke "Musée du Grès” met het bekende blauwe aardewerk zie je in La Roche-en-Ardenne talrijke beenhouwerijen. De Ardeense saucisses hangen er broederlijk naast de Ardeense hammen. Het spreekt voor zich dat wij na een middagpauze in de brasserie van het museum ruim tijd zullen voorzien voor de aanschaf van een "Janbon d’Ardenne” voor het thuisfront.
Wie wil kan een kijkje nemen in de straten van La Roche en op verkenning gaan.
De "Ardennen” is de streek vervat in de driehoek tussen Dinant, Spa en Arlon. Zeg niet zomaar "hesp’, "Janbon d’Ardenne” is een heuse "Appellation”, een beschermde benaming zoals voor de beste wijnen. De traditie in de streek is zeer oud. Sinds tweeduizend jaar zouden de hespen op traditionele wijze bereid worden. Een bezoek aan het "Musée du Grès” begint met het vervaardigen van de hespen getoond in woord en beeld. De Ardennen staan bekend om de bossen, het gure klimaat en de wijdse, prachtige zichten. De grond is niet echt vruchtbaar en er wonen weinig mensen. Geen wonder dat de boeren hun varkens koesteren als goud.
De knorrende diertjes moeten zich snuffelend weren om sterk te staan. Uiteraard krijgen ze zo hun bijzondere "karakter”. De achterhammen worden zorgvuldig gepekeld. Droog of nat worden ze in grof zout gewenteld. Daarna worden de Janbons op natuurlijke wijze gerookt met hout van de Ardense loofbomen. Dan volgt de trage rijping. "Tijd” is inderdaad een belangrijk onderdeel voor elk waardevol voedingsprodukt. Tijdens het rijpen ontwikkelt de ham haar typische smaak en geur. Op even ernstige ambachtelijke wijze worden de Ardense saucisses vervaardigt. Ze hangen in grote hoeveelheden, in alle maten en variaties is de uitnodigende vitrines van de slagers.

Van al deze "zoutigheden” zullen wij waarschijnlijk dorst krijgen. In een volgende aflevering gaan wij op zoek naar stevige dorstlessers, ambachtelijk en lekker!

 

Vrijdag 16 april 2010, vertrek om 8 uur, terug omstreeks 20.30 uur aan de Sint-Pieterskerk te Langdorp. Inschrijving verplicht: 016/56 54 55 of www.sintpieterlangdorp.be