Parochiewerking
Een geluidsfragment: 05 - Est-ce Mars -7variaties-Jan Pieterszoon Sweelinck 1562-1621.mp3
FOTOS: Concert met voorstelling nieuwe orgel-CD Robustelli-Langdorp
Nieuwe CD op het Robustelly-orgel in de Sint-Pieterskerk te Langdorp.
Half augustus hebben we drie intense dagen lang opnames gemaakt voor een nieuwe cd. De eminente organist Peter Breugelmans en de uitstekende mezzosopraan Maaike Van Steenbergen hebben een mooie keuze gemaakt.
Werk van Pieter Cornet en Jan Pieterszoon Sweelinck, Couperin en Froberger,
naast, erg verrassend, Constantijn Huygens, Frescobaldi, L’Affilard.
Om slechts enkele van de componisten te noemen van wie nooit eerder werk werd opgenomen.
De officiële voorstelling met een concert vindt plaats op ZONDAG 27 APRIL 2014 OM 15 UUR IN DE SINT-PIETERSKERK te Langdorp.
Tegen die tijd moet de lente te grote temperatuurschommelingen, nefast voor het orgel, weren.
Aansluitend met de cd voorstelling met het Robustelly-orgel op 27 april 2014 volgt er een concert op het Bremser orgel in de O.L.Vrouwekerk te Aarschot op donderdag 8 mei 2014 om 20 uur.
Peter Breugelmans brengt ook daar een concert samen met Maaike Van Steenbergen (organisatie CC Het Gasthuis).
Twee belangrijke gerestaureerde orgels krijgen al onze aandacht.
Data om al met rode stip in de agenda's te noteren.
Info: joseelehon@skynet.be , +32(0)16565455 of +32 (0)497 552829 De Kroon op het Werk.
De nieuwe cd kost 15 euro (+ 4 euro verzendingskosten buiten Aarschot). Het juiste bedrag overschrijven op rekeningnummer BE95 1490 5583 1858 BIC GEBABEBB van De Kroon op het Werk, Langdorp met vermelding: "orgel cd” en uw volledige adres.
 

GESLAAGDE CD VOORSTELLING MET CONCERT

Op zondagnamiddag 27 april om 15.00 u. werd in de Sint-Pieterskerk te Langdorp de nieuwe orgel CD voorgesteld. Het concertprogramma bracht een greep uit de CD. Maaike Van Steenbergen, mezzosopraan, en organist Peter Breugelmans kozen voor heel uiteenlopende stukken. Van José De Torres Martinez Bravo en Pablo Bruna tot anonieme Spaanse componisten. Niet zo verwonderlijk als we weten dat het Spaanse hof een beroep deed op orgelbouwers uit de Nederlanden. Van Constantijn Huygens, die we vooral als dichter uit de gouden eeuw kennen, hoorden we twee liederen. Huygens hield zelf het meest van componeren. Jan Pieterszoon Sweelinck laat het orgel in "7 Variaties Est-ce Mars” klinken als een straatorgel met grote speelse vrolijkheid, haast alle registers worden hierin bespeeld zo dat we de Robustelly nog beter leren kennen. De muzikanten wisselden de ingetogen misdelen van François Couperin af met de schalkse liederen van l’Afillard. Katelijne Boon van Klara verzorgde de presentatie van het concert en dat op zich is al een feest. Kortom, het publiek kreeg een mooie namiddag. Na het concert gaf Peter Breugelmans nog uitleg bij het orgel. De stadsgids bracht de concertgangers tot in de klokkenkamer, daar waar het concert opende met de wondere klanken van het viergelui.

OP DONDERDAG 8 MEI 2014 OM 20.00 U. brengen Peter Breugelmans en Maaike Van Steenbergen een concert op het BREMSERORGEL in de O-L-Vrouwkerk te Aarschot.

CC Het Gasthuis i.s.m. De Kerkraad. Kaarten: annick@ccgasthuis.be

De CD is te koop via www.sintpieterlangdorp.be

Katelijne Boon, links, met Maaike Van Steenbergen en Peter Breugelmans.